Ben jij vitaal?

Het begrip vitaliteit

Wat is vitaliteit? Vitaliteit is beweeglijkheid, een gezonde lichamelijke conditie of een combinatie van gezondheid en beleving van succes en geluk. Het heeft alles te maken met betrokkenheid, passie en plezier. Vitaliteit is meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Onder vitaliteit wordt verstaan: beschikken over een hoog energieniveau, voldoende mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

Persoonlijke vitaliteit heeft te maken met energie, gezondheid, leefstijl en welzijn. Vitaliteit van de organisatie is meer gekoppeld aan inspiratiebronnen, werkstress, binding en/of verloop, verzuim en veiligheid. Er is dus een onderscheid tussen personal vitality en corporate vitality.

Alles wat we doen in ons leven, kost energie. Juist aan energie hebben veel mensen een groot gebrek. Om onze vitaliteit of ons energieniveau te verhogen, moeten we aan de slag met de volgende 6 levensgebieden:

 1. Voeding
 2. Fysieke energie
 3. Voldoende herstelmomenten
 4. Mentale weerbaarheid
 5. Ondersteunende relaties
 6. Zinvol leven

De vitaliteitscirkel

Balans vinden tussen werk, persoonlijkheid en privésituaties is belangrijk. Een goede balans is namelijk de basis voor een plezierig en gelukkig leven. Door die basis krijgen ook de onvermijdelijke tegenslagen je leven niet uit balans.

Vitaliteit gaat feitelijk om 4 elementen, die elkaar wederzijds beïnvloeden:

 1. Fysieke of lichamelijk vitaliteit: Hoe ga je met je lijf om?
 2. Emotionele vitaliteit: Hoe ga je met emoties om?
 3. Sociale vitaliteit: Hoe ga je met anderen om?
 4. Spirituele vitaliteit: Hoe ga je met je inspiratie om?

Als vitaliteitscoach help ik mensen weer in de natuurlijke staat van gezondheid te laten komen.

 

Vitaliteitscirkel - Remco Bakker Personal training

Fysieke vitaliteit

Gezondheid wordt gedefinieerd als ‘een toestand van volledig lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn’ en niet alleen de afwezigheid van ziekte of invaliditeit.

Twee belangrijke pijlers van fysieke vitaliteit zijn voeding en beweging. Elke dag bewegen bevordert onze vitaliteit, omdat we door meer beweging meer zuurstof binnenkrijgen (nodig voor ontelbare cel processen) en onze energiefabriekjes (mitochondriën) daardoor extra worden geactiveerd. Hierdoor beschikken we over meer energie. Fysieke vitaliteit gaat ook om een goede balans tussen spanning en ontspanning. Wanneer we te weinig tijd nemen om fysiek tot rust te komen, bouwt de spanning in ons lichaam zich steeds verder op. Fysiek ongezond zijn raakt ons aan alle ander facetten van vitaliteit. Vooral op dit stuk van vitaliteit kan ik jouw als personal trainer ondersteunen en helpen.

 

Emotionele vitaliteit

Bekend is dat het uiten van gevoelens ons erg kan opluchten. Het lijkt misschien wel erg gênant als we in huilen uitbarsten, maar geeft achteraf wel een opgeruimd gevoel. We vinden het maar lastig als we allemaal maar over onze narigheid blijven praten, laat staan dat we ook gaan huilen. Het effect daarvan is dat ons gevoel een beetje blijft hangen. We voelen ons niet erg verdrietig, maar ook niet bepaald vrolijk; een beetje versluierde depressieve gevoelens. Depressiviteit is een van de meest voorkomende ziekten van onze tijd.

De invloed van emoties op vitaliteit is enorm. Emoties vormen de grootste ‘drains’ in je energiebalans. We vertrouwen op onze emoties om snel complexe beslissingen te nemen. Emoties hebben is dus functioneel. Echter kunnen deze het functioneren ook belemmeren. Om onszelf te beschermen, gebruiken we methoden om de uiting van emoties te verbergen, bijvoorbeeld:

 • Ontkenning: Ik ben helemaal niet boos, bang of verdrietig.
 • Rationalisatie: De emotie linken aan een externe oorzaak, de verantwoordelijkheid buiten jezelf leggen.
 • Projectie: Het ligt niet aan mij, het is de schuld van iemand anders.
 • Internalisatie: Zelfmedelijden hebben.

 

Sociale vitaliteit

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het krijgen van steun van het gezin, de familie, vrienden, buren en/of collega’s de gezondheid bevordert. Sociale netwerken zijn het geheel van sociale relaties waardoor een persoon wordt omringd. Deze sociale relaties kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Sociale steun komt voort uit de interacties die mensen hebben met de mensen uit hun sociale netwerk. Sociale steun omvat verschillende typen steun, zoals emotionele steun, waardering, instrumentele steun, gezelschap en informatieve steun.

 

Spirituele vitaliteit

Spirituele vitaliteit heeft te maken met zingeving. Voorbeelden van vragen die te maken hebben met spirituele vitaliteit:

 • Wat is de toegevoegde waarde van het feit dat wij bestaan?
 • Wat is mijn persoonlijke missie?
 • Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik deze het best inzetten?
 • Wat is mijn passie, waar krijg ik energie van?
 • Wat maakt mij gelukkig?

Voor mensen is het van vitaal belang dat zij hun werk en leven als zinvol ervaren.

Het ontbreken van zingeving kan komen doordat er iets in je leven is gebeurt dat moeilijk is om te verwerken, bijvoorbeeld een sterfgeval, ziekte of scheiding. Ook een verandering van een levensfase of een andere ingrijpende gebeurtenis kan jou het gevoel geven dat de zin van het leven is verminderd of kan vragen oproepen over identiteit en de zin van het leven.

Kies voor een personal trainer als vitaliteitscoach

Ik richt mij op jouw specifieke wensen. Kies voor training in de sportschool of wil je tijdens de training het gemak van thuis ervaren? Wellicht wil je de strijd samen met anderen aan gaan? Kies uit de volgende mogelijkheden, ik help je graag!

Logo personal training

Personal training

Wil je effectief en doelgericht werken met een personal trainer?

Logo personal training aan huis

Personal training aan huis

Liever de flexibiliteit van een personal trainer aan huis?

Logo duo training

Duo training/small group training

Wil je samen met je beste sportmaatje trainen?

Logo voedingsadvies

Voedingsadvies

Wil je graag nog wat afvallen? Personal training met voedingsadvies is dan de beste keus. 

Geïntereseerd in peronal training?

Als personal trainer coach ik jou effectief en op de juiste manier naar jouw te behalen doelen. Interesse of wil je graag eens kennismaken? Vul het onderstaande contact formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Contactformulier

Kom in contact

Nieuwsbrief

Subscribe